SOFIA
LONDON
MOSCOW

Кризата с достъпността на жилищата ще се усети във всички крайща на света

Острият недостиг на жилища се запазва въпреки инвестициите за милиони долари и стотиците хиляди построени жилища. Някои страни са съсредоточени върху решения, насърчаващи свободните пазари, а други се насочиха към контрол на наемите и субсидии.

Нито един от тези подходи обаче не разреши кризите и повечето от тях пораждат и други негативни последици.
Цените на жилищата в 32 големи града в света са нараснали средно с 24% през последните пет години, докато средните реални доходи са се увеличили само с 8% през същия период, показва доклад на консултантската компания Knight Frank.

Според икономисти е учудващо, че достъпността на жилищата се е влошавала дори в период на глобален просперитет през последните шест години. Но ръстът на доходите не е успял да догони бързото повишаване на цените на жилищата.

Съобразеният с инфлацията ръст на цените на жилищата е изпреварил покачването на доходите през последните пет години в 18 от 25 града в света, включени в доклада на Knight Frank. В други два града – Дубай и Сао Пауло, реалните доходи са намалели повече от цените на жилищата, създавайки сходни предизвикателства.

Причината отчасти може да се търси в миграционните тенденции. През последните десет години градовете процъфтяват, тъй като работни места и хора се връщат в централните градски части и напускат отдалечените покрайнини.

„Глобалните градове изпитват проблеми с достъпността, които отчасти са резултат от собствения им успех“, казва Лиъм Бейли, глобален ръководител на отдел „Изследвания“ в Knight Frank.

Растящите цени са стимулирани и от нарастващото търсене от инвеститори. Те включват родители, купуващи второ жилище за децата си, и чуждестранни инвеститори, които се възползват от новите технологии и все по-глобализираната финансова система.

Правителствата нямат пари да субсидират ново предлагане. Повечето бюджети са ограничени от застаряващо население с нарастващи пенсии и нужди от здравни грижи.

 

Покупките на зелено и новото строителство доминират пазара на недвижими имоти

През първото тримесечие имотният пазар в страната е във възход с нараснали обеми.

Купувачите търсят предимно нови жилища "на зелено", а инвеститорите предлагат удобни схеми на плащане.

 

Периодът януари - март се характеризира с пълен превес на новото строителство, което съставлява 90% от купените жилища и продължаващ силен интерес към покупки на жилища в проекти в начален етап на строителство. Причините за това са по-ниските цени на старта в сравнение с цените в напреднал етап на изграждане, както и по-големия избор от налични апартаменти, с който купувачите разполагат.

 

Освен това инвеститорите все по-често предлагат гъвкави схеми на плащане с малък процент самоучастие и доплащане с банков кредит при завършване на сградата.

 

Друга тенденция е, че купувачите разширяват периметъра си на търсене и се пренасочват към квартали с нараснало предлагане при по-ниски цени.

 

Точно половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, а 42% са тристайни. За разлика от предходни тримесечия, в началото на 2019 г. значително нараства делът на купените тристайни жилища, докато покупките на двустайни - две трети от общия обем сделки в миналото, намаляват. Брокерите обясняват това с активността на семейства, които търсят нов дом за собствено ползване. Те са стимулирани от наличното предлагане, както и от възможностите за покупка с кредит дори и в сгради ново строителство.

 

Средната площ на купено жилище е 89 кв.м. – ръст с около 10 кв.м. спрямо последните месеци на 2018 г. именно заради увеличения дял на тристайните апартаменти.

 

Очакванията на брокерите са годината да продължи и да завърши така, както е започнала - с непроменящи се цени, налично предлагане, отлични възможности за финансиране и цялостно усещане за зрялост и стабилност на имотния пазар.

 

Как да увеличите стойността на жилището (имота) преди продажба?

Продажбата и цената зависят от няколко основни фактора:

- пазара към момента;

- локализация;

- квартал;

Съвети към купувачи на недвижими имоти

Решили сте да купувате имот. Определете граница на цената, която сте в състояние да платите. Преди да закупите недвижим имот трябва да се уверите, че той е с такива показатели, с каквито е обявен на пазара. Има още много детайли, които впоследствие могат да се окажат много важни за развитието на вашата инвестиция.

Защо е необходимо да се обърнем към брокер на недвижими имоти?

В морето от информация има голяма опасност да се объркате или просто да си загубите времето. В България все още не се спазват единни стандарти в работата, няма законова регламентация, която да Ви гарантира качество на услугата.

Предварителен договор при сделка с имот, защо го подписваме?

Кой заплаща разходите при сделка за продажба на имот?